În perioada 7-11 aprilie 2014 în municipiul Slatina s-a desfășurat etapa națională a olimpiadei de religie la care au participat 254 de elevi din clasele VII-XII, câștigători ai fazelor județene din toată țara, însoţiţi de 40 de profesori de specialitate.
Seminarul Teologic ,,Sf. Ioan Iacob” Dorohoi a fost reprezentat de eleva Avădăni Elena, din clasa a X-a B, care s-a calificat la această etapă după ce a obținut la faza județeană nota 9,60, îndrumată de Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț. La etapa națională, Elena a obținut nota 8,30, situându-se pe locul 24.
De asemenea în perioada imediat următoare, 23-26 aprilie 2014, municipiul Alba Iulia a găzduit olimpiada de religie pentru seminarii și licee teologice ortodoxe, etapa națională.
În rândul partcipantilor s-au numărat și elevii Seminarului Teologic,, Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, Floria Robert (clasa a XII-a Patorală) și Însurățelu Ovidiu-Gabriel ( clasa a XI-a Pastorală), avându-l ca îndrumător pe Pr. Prof. Chichioacă Petru-Georgel. În urma desfășurării acestor două evenimente, elevii Ovidiu Însurățelu și Elena Avădăni, ne-au împărtășit câteva impresii.
Însurățelu Ovidiu, clasa a XI-a Pastorală
Ovidiu, cu ajutorul lui Dumnezeu, în acest an ai fost unul dintre participantii la Olimpiada Naţională de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române. Pentru tine a fost prima experienţă de acest gen?
Da, este prima experiență de acest gen, este al 3-lea an de când încerc să ajung aici, acum m-a ajutat Dumnezeu să ajung exact unde mi-am dorit cel mai mult, practic de când am venit la Seminar. Istoria Bisericii Ortodoxe Române este un obiect frumos și pe cât de frumos pe atât de greu, dar dacă este voința, nădejde și credința în Dumnezeu, poți ajunge la faza asta ușor.
Crezi că în urma acestei experienţe vor apărea unele schimbări în viaţa ta spirituală? Schimbări în viața spirituală?
Am întâlnit persoane care emanau bucurie, care atunci când vorbeau, te calmau instantaneu. Nu știu dacă s-a schimbat în vreun fel viața mea spirituală, consider că asta a fost o lecție, eram prea sigur pe mine și crezând că totul va fi bine, am clacat, m-am convins că realitatea e de fapt alta.
Având în vedere faptul că eşti elev în anul III, tu mai ai o singură astfel de şansă, ce sfaturi le dai colegilor mai mici, merită efortul pentru a ajunge la etapă naţională a olimpiadei?
Da, merită din plin acest efort, este o experiență minunată, ai șansa să descoperi persoane, locuri deosebite și mai ales oameni care sunt „vii", care trăiesc alături de Hristos în fiecare zi, în fiecare secundă...Părerea mea este că trebuie să încerce și ei, cei mai mici, să ajungă până acolo...și...chiar dacă n-au luat un anumit premiu sau o anumita notă, e posibil ca acolo să-L întâlnească pe Hristos și să prindă o dragoste lăuntrică fierbinte pentru El...Cu ajutorul lui Dumnezeu poate mai vorbim și la anul despre aceste lucruri.
Avădăni Elena, clasa a X-a Bilingv Olimpiada Naţională de Religie!
Elena, care a fost prima ta reacţie când ai aflat că te-ai calificat la etapa națională?
Prima dată când am aflat că voi merge mai departe la Olimpiada Națională de Religie, am crezut că părintele Ionut Crețu, cel care m-a îndrumat, glumește, deoarece mi-a spus:,,Elena, asta-i notă la olimpiadă...?! 9.60 e notă de olimpiadă? Din câte am înțeles ești prima pe lista și vei merge la fază națională. FELICITĂRI!'' Când am auzit nu-mi venea să cred. A fost o mare surpriză pentru mine, pot spune că cea mai mare din viața mea, deoarece examenul a fost susținut pe data de 1 Martie, exact de ziua mea, și în aceiași zi am aflat și nota. A fost o minune pur și simplu, un dar de la Dumnezeu. A doua zi când m-am trezit și am intrat pe facebook am văzut ,,Elena Avădăni Locul I la Olimpiada Județeană de Religie! Felicitări! Ăsta-i cel mai frumos cadou de azi''; părintele profesor dăduse sfoară-n țară, și eu care nu credeam... părinții mei au început sa plângă de bucurie când au auzit.
Dar după această scurtă perioadă de bucurie...a sosit și perioada în care trebuia să mă pregătesc pentru un nou examen…mai greu, la un nivel superior...Însă cu ajutorul părintelui am reușit să acumulez noi informații și să fiu cât de cât pregătită pentru ce avea să urmeze la Slatina.
Ai cunoscut oameni noi,fiecare cu felul sau de a fi, te-ai regăsit în ei? Ce impresie ţi-au lăsat?
Da...într-adevăr, această experiență m-a ajutat mult, m-a schimbat, m-a ajutat să mă regăsesc... A fost o mână de ajutor întinsă de Dumnezeu pentru viața mea... Despre persoanele pe care le-am cunoscut...n-am cuvinte să le descriu...
Totuși, există o coincidență ciudată: la al treilea subiect la olimpiada județeană am avut de scris un eseu pornind de la un citat de la Sf. Ioan Gură de Aur) prin care să ne convingem un prieten că tinerii contemporani pot trăi o viață sfântă... Din câte îmi amintesc, în eseul meu am dat exemplu pe sfinți și pe tinerii care încă luptă cu ispitele și încearcă să ducă o viață plăcută lui Dumnezeu... La olimpiada națională am întâlnit exact acest tip de tineri: rugători, smeriți, blânzi... Tăcerea lor spunea multe! Sincer, am rămas fără cuvinte...Ei sunt într-adevăr un exemplu pentru mine și pentru tinerii din zilele noastre....Despre doamna profesoară care ne-a însoțit la Slatina am doar cuvinte de laudă. Încă păstrăm legătura: îi cer sfaturi la nevoie, ne ajutăm. Doamna Felicia Arhip este o persoană extraordinară, cu un suflet mare, o personalitate puternică, și are un scop clar: să îndrume elevii cu potențial spre un nivel mai bun.
Prin ce este deosebit orașul Slatina, ce ți-a plăcut cel mai mult în acea zonă?
Orașul Slatina este un oraș curat, îngrijit, cu multe spații verzi, mai ales primăvara este împânzit de flori, o nebunie de culori. Cel mai mult m-a impresionat unul dintre obiectivele pe care le-am vizitat în excursia organizată pentru elevii participanți.... Mănăstirea Brâncoveni este unul dintre obiectivele mele preferate datorită liniștii și profunzimii înălțătoare... Construcția ca atare este un centru de închinare și de înălțare a sufletelor oamenilor către Dumnezeu. Prin simpla alternanță a culorilor interioare, a construcției fațadelor și a grădinilor în care măicuțele trebăluiesc zi de zi, mănăstirea mi-a rămas la suflet...
Reportaj realizat de Prodan Roxana, Clasa a XI-a Bilingv