Seminarul „Pimen Mitropolitul”

Încă din anul 1892, marele om politic dorohoian Gh. Gh. Burghele a propus înființarea la Dorohoi a unui Seminar Teologic. Astfel, Gh. Burghele face o primă încercare la data de 3 mai 1892 printr-o intervenție – cerere în Parlamentul țării propunând construirea la Dorohoi a unei clădiri de școală pentru seminariștii din nordul Moldovei, însă, datorită greutăților financiare, acest demers se va materializa abia peste 30 de ani.

Încă înainte de înființarea Seminarului, Comisia însărcinată cu deschiderea lui a hotărât în anul 1920 ca școala să funcționeze, pentru început, în clădirea de la Școala Primară nr. 2 de fete „Regina Elisabeta”. Au fost necesare însă multe demersuri și intervenții pentru ca Seminarul să ia ființă. Abia în 1923, toamna târziu, s-au deschis cursurile școlare pentru seminariști.

Succesul acestei realizări a fost obținut datorită insistențelor domnului Gh. Burghele, ale preotului Dumitru Furtună, ale deputatului Ion Pillat și cu sprijinul nemijlocit al ministrului Agriculturii și Domeniilor din România Al. Constantinescu.