Vizitarea principalelor obiective religioase și culturale din municipiul Dorohoi

În cursul zilei de miercuri, 16 noiembrie 2022, sub coordonarea pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă – directorul Seminarului dorohoian, a pr. prof. Teodor-Cătălin Budacă, pr. prof. Ionuț-Ștefan Apetrei, pr. prof. Cosmin Constantin Pristavu și prof. Cristina-Ionela Ignat, s-a desfășurat activitatea al cărei obiectiv educațional-cultural a fost vizitarea principalelor obiective religioase și culturale din municipiul Dorohoi.

Proiectul a fost destinat elevilor de la clasele IX-X – Teologie ortodoxă. S-a urmărit descoperirea amplasării, istoricului, dar și a impactului asupra comunității a tuturor obiectivelor vizitate și s-a avut în vedere săvârșirea unor rugăciuni în  fiecare biserică vizitată, urmate de discuții și exerciții practice despre modul, timpul și gesturile liturgice care însoțesc o rugăciune, precum și informații privind viața sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Cu ocazia desfășurării acestei activități au fost urmărite și atinse și obiectivele Programului de Mentorat implementat în Seminariile teologice de Arhiepiscopia Iașilor.

Bucuria elevilor școlii dorohoiene ,,de la răscruci" întărește necesitatea activităților de acest fel, toți cei implicați fiind de fapt beneficiarii experiențelor de învățare, destinate a spori cunoștințele despre viață, a dezvolta aptitudini personale și a crește gradul de implicare și de depășire cu succes a diferitelor provocări și examene ale vieții.

Impresii împărtășite de unii elevi participanți la activitate:

„Se roagă și-n liniște-o primesc.

Slavă Ție, Doamne, Părinte Creator,

Cel ce dai pustia isihaștilor."

"Imnul rugăciunii isihaste" a fost alcătuit în contextul Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Astăzi, cu ocazia Săptămânii Educației Globale și a Anului Comemorativ al rugăciunii am avut parte de o activitate împreună cu colegii noștri de la clasa a IX-a A și clasa noastră, a X-a A și cu părinții profesori Petru-Georgel Chichioacă, Teodor - Cătălin Budacă, Ionuț - Ștefan Apetrei și Cosmin - Constantin Pristavu împreună cu doamna profesoară Cristina Ignat la un mic pelerinaj la monumentele și bisericile din municipiul Dorohoi.

În cadrul vizitării bisericilor din oraș, am avut bucuria de a interpreta cu toții "Imnul rugăciunii isihaste". A fost un moment de pace, bucurie și liniște. Acest imn se rezumă la sfinții Isihaști și la rugăciunea cea din inimă pe care o adresăm lui Dumnezeu. Textul își are complexitatea sa care face ca omul să trăiască cu adevărat rugăciunea și starea de liniștire (isihasm), stare la care au avut parte și Sfinții Isihaști descriși în cântare. Această stare s-a sălășluit și în inimile noastre pe parcursul cântării dar și pe parcursul micii excursii. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să organizăm această activitate și că și-a revărsat Harul Său asupra noastră! Rugăm pe Sfinții Simeon, Grigorie și Paisie să mijlocească la Tronul dumnezeiesc pentru noi păcătoșii. Totodată, mulțumim Părintelui Director pentru binecuvântarea pe care ne-a oferit-o să organizăm activitatea dar și în cele din urmă părinților și doamnei profesoare pentru buna organizare și dragoste părintească!

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Simean Emanuel-Petrișor – clasa a X-a A

Vizita de astăzi a obiectivelor turistice din orașul Dorohoi mi-a produs o stare de liniște sufletească, mai ales la intrarea în Sfintele Biserici. Am simțit harul și mila lui Dumnezeu care s-a revărsat asupra noastră la rostirea rugăciunii inimii, ce răsuna cu un ecou puternic, sub privirea blajină a sfinților zugrăviți cu o fidelitate de neegalat, pe pereții împovărați de trecerea anilor, în care au intrat și s-au închinat mari personalități ale poporului român! Metaniile făcute, ne-au întărit, mai ales acum la începutul Postului, făcându-ne să așteptăm cu o bucurie și dragoste, una din cele mai însemnate sărbători ale Creștinătății, Nașterea Domnului Iisus Hristos!

Tatarciuc Ioan – clasa a IX-a A

Astăzi a fost o zi minunată, din toate punctele de vedere, nu îmi imaginam că într-un oraș, atât de mic și simplu există atâtea urme de istorie. Dintre toate locurile frumoase pe care le-am vizitat astăzi, locul meu preferat a fost Biserica Sf. Nicolae fiind monument istoric. După 527 de ani de la înființarea acesteia, Biserica s-a păstrat foarte bine, pictura, zidurile și tot ce cuprinde, de asta m-a fascinat atât de mult acest loc. Totodată țin să le mulțumesc părinților profesori și doamnei profesoare care ne-au prezentat aceste locuri!!!

Chebac Daniel– clasa a IX-a A