Premierea elevilor olimpici ai Seminariilor teologice din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor

În data de 19 iunie 2024, în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor olimpici din cadrul Seminariilor Teologice la disciplinele de specialitate și vocaționale, precum și la diverse competiții specifice. 

Evenimentul a fost organizat de sectorul învățământ, prin PC Pr. dr. Andrei-Nicușor Carcea, inspectorul pentru învățământul preuniversitar, fiind oferite în total 59 de premii, în prezența directorilor Seminariilor din Arhiepiscopie și a Liceului Teologic de la Agapia, a inspectorilor de religie din județele Botoșani, Neamț și Iași, precum și a profesorilor coordonatori.

Premiile au fost oferite din partea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și înmânate elevilor de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. 

Festivitatea s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Mitropolitan Iași care este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane. 

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi a fost reprezentat de PC Pr. Prof. Director Petru-Georgel Chichioacă, de elevul Simean Emanuel-Petrișor (XI A), distins cu premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Religie pentru Seminarii, nota 9,00 la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, sub coordonarea pr. prof. Cosmin-Constantin Pristavu.

„Într-adevăr, ne îmbogățim atunci când avem o asemenea reușită la olimpiadă nu doar în cunoștințele pe care le dobândim, ci și printr-o înțelegere a ceea ce devenim printr-o formare a omului lăuntric. De aceea, vă împărtășesc și bucuria noastră și bucuria profesorilor  pentru ceea ce ați reușit acum. Este și o responsabilitate de a duce mai departe ceea ce ați împlinit și la alte materii, de a duce mai departe în viață, dar și o chemare să fiți voi înșivă mulțumitori pentru ceea ce Dumnezeu a pus înlăuntrul vostru. Pentru că, repet, este un împreună-efort. Mulțumitori pentru că Domnul v-a ales să fiți voi înșivă cei care veți încuraja pe cei de lângă voi pentru că toată această experiență vă face mai puternici. Nu uitați să mulțumiți lui Dumnezeu și să înțelegeți că este o împreună lucrare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

De asemenea, în anul școlar 2023-2024, la nivelul Seminarului dorohoian au mai înregistrat rezultate deosebite elevii Crușninschi Mario-Sorin (IX A), nota 6,80 la disciplina Studiul Vechiului Testament – etapa națională și Tatarciuc Ioan-Matei (X A), nota 7,12 la disciplina Studiul Noului Testament – etapa națională, coordonați de pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, Amariei Andrei-Flavius (XII A) nota 5,50 la disciplina Dogmatică ortodoxă – etapa națională, coordonat de prof. dr. Vasile Postolachi, precum și elevii Nahoi Iustin (IX A), nota 7,15 și Tărnăuceanu Teofan (IX A), nota 7,55 obținute la disciplina Limba greacă-veche – etapa națională. 

Rezultatele elevilor se datorează în primul rând lucrării lui Dumnezeu și sunt o rodire a colaborării, firești și necesare, dintre Familie-Școală-Biserică. Olimpiada devine astfel o experiență duhovnicească și de comuniune, formativă, o arenă deopotrivă duhovnicească și intelectuală, în care se plămădesc valori netrecătoare, se nasc abilități și se dezvoltă atitudini, olimpiada devenind astfel darul lui Dumnezeu oferit elevilor însetați de cunoaștere.

Felicitări tuturor elevilor și coordonatorilor pentru rezultatele obținute! 

 

Pr. prof. Pristavu Cosmin Constantin