Noi întrebăm, foștii elevi răspund! - Pr. Ioan Emanuil Cojocariu

1.  Cum a fost prima întâlnire cu Seminarul dorohoian?

Prima întâlnire cu Seminarul dorohoian a fost în mediul virtual (online). Eram în căutarea unui seminar teologic ortodox pentru a mă înscrie în clasa a IX-a și am început a căuta pe internet să văd care școală teologică este mai vizibilă în această zonă. Din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Seminarul din Dorohoi era singurul care avea o pagină web personalizată și acolo am găsit prezentate diversele activități teologice, culturale și artistice. Atunci, în fața calculatorului, am făcut alegerea: Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” - Dorohoi. După câteva săptămâni am avut și prima întâlnire reală cu școala unde aveam să-mi petrec 5 ani din viață. În primul rând, oameni frumoși și foarte primitori în conducerea seminarului, o curte mică și o clădire „cam rece” pentru mine. A fost oricum o întâlnire cu impact emoțional deosebit: curiozitate, vocație și chiar frică... Am înțeles aceste stări atunci când, în primele săptămâni de cursuri, ni s-a recomandat să citim Tratatul despre Preoție al Sfântului Grigorie de Nazianz. De la vocație, întrebări, căutări, curiozitate, frică și multe activități în seminarul dorohoian... astăzi sunt preot și am o familie frumoasă. Tot ce mi-am dorit! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

2. Povestiți-ne o întâmplare amuzantă petrecută în decursul anilor de Seminar.
Sunt foarte multe și nu mă pot hotărî la care să mă opresc... În acea perioadă 2002-2007 în anumite perioade, grupuri de elevi seminariști mergeau organizat la cules cartofi sau la cules mere. Plecam mai mulți colegi de clasă și eram coordonați de un elev de anul V sau IV. De dimineață de la ora 5 până seara târziu. Într-o zi când am ajuns la cules cartofi în zona Mihăileni, spre Siret, când am văzut toți seminariștii acele rânduri de sute de metri ne-am uitat toți unii la alții și am început să râdem și să facem glume și „strategii”... Câte doi colegi pe rând... Doi „colegi de muncă” erau cei mai harnici... Toții cartofii „zburau” în lanul de porumb de lângă noi... și sacii lor nu se mai umpleau niciodată. Nu puteai să te oprești din râs și glume. :)

3. Cum vedeți Seminarul peste 10 ani?

Când am citit această întrebare am vrut să răspund imediat că nu îl mai văd peste 10 ani... dar meditând la faptul că părintele director are o viziune deosebită și o deschidere către noi activități cu siguranță va fi și peste 10 ani un seminar de prestigiu și „o școală de viață”.

4. În ce fel v-a format această școală?

Absolvind această școală... am primit Taina Preoției. M-a format duhovnicește, moral și mi-a arătat frumusețea ortodoxiei. Pseudo-curentul-conceptul „Un pas în urma serafimilor” este doar o povestioară, adevărată sau nu, transformată într-un duh comandat. Mulți spun că s-au smintit făcând seminarul... Atunci, în anumite cazuri, ca și copil-elev-seminarist te sminteai puțin dar nu era decât o ispită, o încercare a credinței tale și a comportamentului tău. Revenind strict la întrebare... această școală m-a format și mi-a oferit suport exact în direcția în care am vrut și eu să ajung.

5. De ce ați recomanda elevilor să urmeze Seminarul Teologic Dorohoi?

Pentru faptul că găsești oameni frumoși, ai ce învăța acolo, ai unde te implica, ai cu cine te împrieteni, ai cu cine colabora, ești ascultat și faci parte dintr-o viziune cu sens duhovnicesc. Vei face parte dintr-un „stup de albine” dar ai grijă ca tu să nu fii trântorul! :)

  Interviul a fost realizat de elevul Ilie-Cristian Tofan pentru Ziarul „Viața Școlii tale”, publicație săptămânală a Consiliului Școlar al Elevilor.