Aniversarea Seminarului

Seminarul dorohoian în haine de sărbătoare

Marți, 18 martie 2014, la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, s-a mai scris o pagină de istorie: au avut  loc manifestările prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea Seminarului  şi 20 de ani de la reînfiinţare.

A fost o zi deosebită, în care bunul Dumnezeu a revărsat harul Său peste toți ostenitorii, profesorii, elevii, absolvenții școlii noastre și peste toți cei care au avut bunăvoința să fie alături de noi la ceas aniversar.

Programul manifestărilor a debutat cu primirea invitaţilor la sediul Seminarului din Dorohoi. Dintre aceștia amintim pe Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, P.S. Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, episcop vicar patriarhal, dl. academician Alexandru Zub, dl. prof. univ. Ghe Macarie, vicepreședinții Consiliului Județean dl. ec. Gh. Sorescu și dl ing. Paul Ioan Pavăl,  dl. ing. Dorin Alexandrescu - primarul orașului Dorohoi, dl.  ec. Constantin Bursuc – viceprimar al orașului Dorohoi, dna. Otilia Luca - inspector școlar adjunct al ISJ Botoșani, pr. Prof. Petru Georgel Chichioacă - inspector pentru disciplina Religie, d-na prof. Paula Gavriluță - inspector pentru învățământ preșcolar, dl. Corneliu Muha - consilier economic al MMB și manager general al editurii „Sf. Mina” din Iași,  foști inspectori școlari generali ai ISJ Botoșani și foști primari ai orașului Dorohoi, reprezentanți ai autorităților locale, oameni de afaceri, profesori care au predat în decursul timpului la Seminar, absolvenți ai Seminarului și mulți alții.

La ora 15.00 în Paraclisul „Sf. Ioan Iacob” s-a săvârșit în sobor, o slujbă de mulțumire și slujba de pomenire a ctitorilor Seminarului.

Manifestările au continuat în Sala de festivități cu vernisarea expoziţiei fotografice „Seminarul Teologic Dorohoi - Şcoala de la Răscruci în 90 de cadre de ieri și de azi”, realizată de Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț, Consilier educativ. Expoziția cuprinde 90 de fotografii care prezintă aspecte din viața Seminarului dorohoian - „Școala de la răscruci”, așa cum era numit în vremea Părintelui Dumitru Furtună, cel care a întemeiat Seminarul. A fost lansat cu această ocazie și site-ul Seminarului în noua formă de prezentare, realizat de Pr. Ioan Emanuil Cojocariu, absolvent al școlii noastre (detalii pe www.seminaruldorohoi.ro).

Programul aniversar a continuat la Sala Teatrului din Dorohoi. Aici, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Tradiţie şi înnoire la Seminarul Teologic din Dorohoi“. Preasfinţia Sa a acordat, din partea Patriarhului României, Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Andrei - Ocrotitorul României“ pentru Seminarul Teologic din Dorohoi, iar părintelui profesor Constantin Muha, directorul Seminarului, i-a conferit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru clerici. De asemenea, părintele director a mai primit Ordinul „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“ din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

Părintele Constantin Muha a oferit Diplome de Excelenţă și plachete aniversare pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan şi pentru cei care au sprijinit activitatea didactică a Seminarului de-a lungul timpului. A urmat lansarea cărţilor „Seminarul Teologic Dorohoi - Trecut şi Prezent - File de monografie“ şi „Restituiri - fragmente din opera teologică a părintelui Dumitru Furtună“.

Manifestările au culminat cu un spectacol susţinut de membrii Cenaclului „Haris” din cadrul Seminarului.  În spectacol au fost momente muzicale prezentate de soliști - elevi actuali ai Seminarului, poezii prezentate de preșcolari de la grădinițele - structuri ale Seminarului (Grădiniția nr. 4 și Grădinița nr. 6). De asemenea, membrii „Trupei Haris” au prezentat piesa de teatru „Nic`a lui Ștefan a Petrii”, în regia d-nei Prof. Ignat Cristina Ionela, piesă cu care au obținut Trofeul  Concursului Național „Creangă… la el acasă”, desfășurat la Tg. Neamț în aprilie 2013.

Invitați în program au fost solista de muzică folk Petra-Luciana Cozma, ansamblul „Mugurelul” al Clubului Copiilor Dorohoi dirijat de maestrul Marcel Dupu, formaţia de dansuri „Alunelul” al Şcolii Gimnaziale nr. 8 „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi pregătit de dl. prof. Leonid Enea şi dl. prof. Constantin Dicu.

(Consilier educativ, Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț)