Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi și-a sărbătorit în aceste zile hramul, avand ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul.
Hramul de vară al Seminarului a debutat vineri, 4 august, cu slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoți – angajați și absolvenți ai instituției de învățământ vocațional - sub protia pr. director Petru-Georgel Chichioacă. Protopopiatul Dorohoi a fost reprezentat de pr. secretar Daniel Precob. Pe lângă personal și elevi ai Seminarului, au participat la momentul festiv și numeroși credincioși din Dorohoi, precum și reprezentanți ai autorităților de Stat de la nivel local (domnul primar ing. Dorin Alexandrescu, domnul viceprimar Cristian Dogaru) și județean (domnul subprefect Tiberiu Manolache).
La finalul slujbei, în cuvântul de învățătură, pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă a evocat sfințenia vieții Cuviosului Ioan Iacob care, la doar un an după canonizarea sa (iunie 1992) a devenit ocrotitorul Seminarului dorohoian, reînființat în 1993. În luna iulie a acestui an s-au împlinit 110 ani de la nașterea Sfântului, iar în septembrie 2023 se va împlini un secol de la înființarea ”Școlii de la răscruci”, cum numea părintele Dumitru Furtună seminarul. Cu prilejul aniversării centenarului și a 30 ani de la reînființare, paraclisul din incinta unității de învățământ (a cărui pictură a fost finalizată anul trecut) va fi sfințit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, pe data de 23 septembrie. La sfârșitul cuvântului a fost exprimat un gând de recunoștință față de ostenitorii, binefăcătorii și apropiații Seminarului, care contribuie la dezvoltarea și progresul acestei școli.
În ziua de sâmbătă 5 august, evenimentele au continuat la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob de la Crăiniceni, prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoți și profesori ai Seminarului.
„O, Preacuvioase Părinte Ioane, care cu darul lui Dumnezeu din fragedă copilărie ai mers pe calea cea sfântă a desăvârșirii şi pentru care Preabunul şi Preaînduratul Dumnezeu a binevoit să te proslăvească pe pământ şi în cer, te rugăm, auzi-ne pe noi, nevrednicii şi păcătoșii, care îndrăznim să venim cu toată evlavia şi umilința către tine, ca să te rogi Preabunului Dumnezeu, ca şi nouă să ne ajute cu mila şi cu îndurările Sale și, prin rugăciunile tale, să mergem pe calea cea sfântă a poruncilor Lui și din toată inima să ne silim a lucra cele bune spre folosul sufletelor noastre. Fie ca, prin mila și îndurarea lui Dumnezeu şi prin sfintele tale rugăciuni, să avem şi noi milă şi îndurare în ceasul morții noastre şi în ziua Judecății de apoi. Amin.” (Rugăciune către Sfântul Ioan Iacob Hozevitul)