Internatul

Internatul Seminarului – situat pe strada Poştei nr. 14, este o clădire cu parter şi două etaje dată în folosinnţă în 1972. Multă vreme, a inclus dormitoare, săli de clasă, birouri, cancelarie, etc. El adăpostește actualmente 17 dormitoare, Biblioteca „Dumitru Furtună”, Secretariatul școlii, Serviciul Contabilitate, biroul directorului, Sala de Festivități, Clubul Aleph, Centrul Tematic „Ion Creangă”, ș.a.

Dacă la început în 1993 era în stare de ruină, an de an, etaj cu etaj- populate pe rând cu elevii din ce în ce mai mulţi- s-au înlocuit uşi, dulapuri, ţevi etc, aducându-l în  starea de funcţionare optimă. În 1999, după ce corul „Haris” a fost oaspetele prietenilor din Cholet-Franţa,  s-au primit prin Asociaţia Cholet-România un număr de 120 paturi metalice cu saltele, care au permis schimbarea condiţiilor de cazare. S-au primit şi câteva mese care au devenit imediat mobilier în Sala Albă- sala de festivităţi a Seminarului, realizată la iniţiativa p.c. pr. Muha Constantin în fostele ateliere de la parterul internatului, alături de scaunele cumpărate din fondurile proprii ale Seminarului şi cîteva covoare frumoase procurate cu ajutorul firmei S.C. „Mercom” SRL Dorohoi.

Tot în 1999 s-a realizat documentaţia pentru RK ( reparaţie capitală) a clădirii, cu srpijinul firmei S.C. „Pro Construct” din Iaşi condusă de dl. Prof. Univ. Ing. D. Plătică care prevedea consolidarea clădirii şi executarea ueni mansarde care să permită extinderea spaţiului necesar procesului instructiv-educativ, internatul având doar două etaje. Plata proiectului în sumă de 120.000.000 lei a fost făcută de Primăria Dorohoi prin bunăvoinţa d-lui Vasile Gherasim- primar şi a d-lui ing. Ioan Munteanu- viceprimar. Un alt vis rămas neîmplinit din cauza costurilor mari şi a bugetului republican de maximă austeritate de atunci, ca şi a bugetului mult prea mic al Primăriei care nu putea suporta singur asemenea poveri.

O compensare  a acestei pierderi a venit prin iniţiativa d-lui Vasile Gherasim- primar 1991-2004 care a acordat un lor de pământ de 5 ha ca proprietate a Seminarului, pământ aflat în localitatea Progresu, aproape de Dorohoi. Acest lot a permis obţinerea unei sume de bani anual prin darea lui în arendă societăţii Pro-Agro Progresul.

Între 2000-2002 s-au înlocuit cele două rânduri de uşi din lemn  de la intrare aflate într-o stare avansată de uzură cu o uşa de aluminiu şi termopan, afectuată de o firmă din Iaşi.la preţul de 20.000.000 lei, suportaţi din fondurile proprii. De asemenea au fost înlocuite geamurile din lemn de la toate camerele şi birourile de pe faţada principală dinspre str. Poştei – aflate deasemenea într-o stare avansată de uzură cu geamuri de pvc cu geam termopan, executate la o calitate foarte bună de firma  S.C. „Next” din Botoşani. Lucrarea a costat 430.000.000 lei, 180.000.000 fiind date de Primăria Dorohoi, restul fiind suportat din fondurile proprii ale Seminarului. La holurile şi băile internatului s-au montat geamuri – unele din lemn, altele din pvc dar cu sticlă termpan- achiziţionate second hand de la firma S.C. „Punct” S.R.L. Dealu Mare- Dorohoi din fondurile proprii. Tot în 2000 s-a reuşit achiziţionarea unei centrale telefonice cu 8 posturi interioare, care facilitează legătura între toate birourile şi spaţiile care necesită comunicare permanentă, deservind de asemenea elevii din internat în comunicarea cu familiile aflate departe.

După sprijinul financiar de 20.000 lei primit în 2008 din partea ISJ Botoşani, prin bunăvoinţa d-lui prof. Pavel Rusu- ispector şcolar general şi a d-nei ec. Rodica Roşca- contabil şef,  care a permis începerea noului set de mobilă pentru dormitoare, acum, în 2013, prin eforturile financiare proprii şi manopera asigurată în regim intern prin munca d-lui Octav Rusu, paznic de zi la Seminar şi tîmplar priceput, dormitoarele sunt dotate cu mobilier corespunzător, asigurând elevilor condiții optime de cazare. În același timp, în luna decembrie 2010 s-a reuşit achiziţionarea unei noi centrale termice pentru internatul Seminarului, înlocuind-o pe cea din 1997. Totul afost posibil cu sprijinul direct al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Seminarul a beneficiat de un împrumut de 45.000  lei şi un ajutor de 5000 lei din fondurile MMB, necesari achiziţionării utilajelor componente. Actualmente în internat locuiesc şi elevi de la alte licee, fiind singurul internat funcţional din zonă.

Citatul zilei

Informează-te

Logo_Portal_Doxologia_MMB

Logo_Basilica

Logo_Trinitas_TV

Logo_Radio_Trinitas

Logo_Ziarul_Lumina

Arhivă articole

septembrie 2022
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930