ERASMUS+, oportunitate reală de dezvoltare personală la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi

„Educația este ceea ce supraviețuiește după ce tot ce a fost învățat a fost uitat”

Școala este locul unde tinerii ar trebui să se dezvolte ca viitori cetățeni, unde ar trebui să învețe, dincolo de curriculum, lucruri esențiale pentru viață, să învețe cât de important este să ne acceptăm, să ne tolerăm indiferent de originile pe care le avem.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi este școala care a pus mereu accentul pe legătura de suflet dintre elevi și personalul școlii.

Persoana care ne-a încurajat mereu și a fost alături de noi în toate acțiunile întreprinse în acest sens, a fost  „Părintele nostru drag”, Pr. Prof. Constantin Muha. A înțeles întotdeauna cât de important este ca mediul în care lucrăm,  atât noi, cât și elevii noștri, să fie armonios, sigur, prietenos, dezvoltativ, dialogat.

Prin zecile de proiecte Erasmus+, pe care am început să le implementăm în școala noastră încă din anul 2016, am reușit ca sute de elevi și profesori să participe la activități transnaționale de predare/formare/învățare în Turcia și multe alte  țări din Europa. Din primul moment, am înțeles că dezvoltarea personală a fiecărui participant a devenit esențială și oferă șansă unică pentru fiecare în parte.

Elevii noștri au înțeles că este cel mai important să vorbești cu inima și din inimă, mai mult decât să vorbești foarte corect într-o limbă străină, au înțeles că este important să  trăiască frumos, simplu, cu dragoste față de semeni și doar în echipă pentru a putea reuși. Noi, personalul școlii, i-am încurajat să îndrăznească, să fie curajoși, să se dedice acțiunilor care îi dezvoltă ca și viitori cetățeni și  care le conturează  personalitatea.

Proiectele au contribuit la orientarea profesională a elevilor,  la creșterea stimei de sine și la îmbunătățirea, dezvoltarea competențelor lingvistice, interculturale, sociale, digitale, civice.

Erasmus+ continuă, prin strădania echipei și a părintelui director Pr.Prof. Chichioacă Petru-Georgel,  la Seminarul Teologic Dorohoi, „Școala de la Răscruci”, an de an, fără a îndrăzni să rupem șirul minunat al experiențelor de neprețuit trăite, doar prin participarea la acest program.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei. 

                                         Prof. Gianina Butescu – Manager proiecte Erasmus+