Începuturi dificile

Seminarul Teologic și-a început activitatea cu clasa I și clasa a V-a. Orele se țineau în localul Liceului de băieți „Gr. Ghica Vv.”, masa se servea la cantina aceluiași liceu, ulterior într-o casă închiriată de pe strada Gării, dormitoarele erau amplasate în clădirea pompierilor și în alte case particulare din oraș. După începerea cursurilor, Comitetul Școlar Dorohoi a luat legătura cu Comitetul Școlar al Seminarului Teologic și a sugerat Ministerului de Război să cedeze definitiv pentru Seminar cazarma Regimentului 29 Infanterie, așa cum se făcuse deja la Constanța. În cele din urmă, elevii seminariști au fost cazați în dormitoarele Regimentului 29 infanterie din Dorohoi.

Vorbind despre eforturile făcute de preotul Furtună în perioada interbelică, profesorul dr. Gr. Miron spunea: „Se lupta din greu să organizeze Seminarul. La început localul era împrăştiat, cu săli de clasă, dormitoare şi sufragerii separate.

În primii ani, preotul – director obişnuia să-i întrebe pe cei înscrişi: „cum te cheamă, de unde eşti, câte clase ai, cu ce se ocupă părinţii, câţi copii sunteţi?”. Întrebările aveau tâlcul lor, părintele Furtună fiind interesat de starea materială a părinţilor, pentru a-şi da seama dacă aceştia vor putea contribui la asigurarea bugetului şcolii, dar şi de numărul elevilor nevoiaşi, ce trebuiau scutiţi de taxele şcolare etc.”