Cenaclul Haris

Cenaclul „HARIS” a luat fiinţă în anul 2004 la iniţiativa doamnei prof. Cristina-Ionela Ignat, titular al catedrei de Limbă şi Literatură Română a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi.

Timid ca orice început, grupul de elevi inimoşi, entuziasmaţi de ideile şi idealurile doamnei profesor, a căpătat curaj şi s-au desfăşurat cu naturaleţe în primele lor proiecte.

Primele bucurii au apărut în urma participărilor la concursul judeţean şi apoi interjudeţean de poezii pentru liceeni „Aripi Deschise”, desfășurat la Botoșani. În cadrul ediţiilor din 2004, 2005, 2006, 2007 elevii seminarişti au avut rezultate frumoase sub atenta îndrumare a doamnei profesor, poeziile lor fiind răsplătite cu menţiuni şi premii. Realizarea lor cea mai mare a constituit-o apariţia poeziilor în volumul dedicat fiecărei ediţii a concursului.

Un prim proiect l-a constituit spectacolul „Un zâmbet si un gând frumos pentru mama”, dedicat zilei de 8 martie, desfăşurat, la început, în Sala de festivități a Seminarului.

Cu timpul, membrii Cenaclului au desfășurat și alte activități:

  • Comemorarea Marelui Poet Mihai Eminescu;
  • Omagierea poetului Grigore Vieru, în colaborare cu Casa Municipală de Cultură Dorohoi;
  • Zilele Ion Creangă;
  • Zilele pr. Dumitru Furtună;
  • Șezători;
  • proiectul naţional „Creangă... la el acasă” - desfășurat la Grupul Şcolar „Ion Creangă” din Tg. Neamţ, ediţiile  2010, 2011, 2012, 2013, 2014 aducând elevilor şi elevelor de la Seminarul dorohoian premiile I, II şi III, respectiv trofeul, la secţiuni ca Teatru, Creație artisitică, Interpretare, Carte pentru copii etc. Piesele de teatru „Ochiul soacrei” şi „Dănilă Prepeleac”, „Pupăza din tei”, „Nic-a lui Ștefan Apetrei”, „De la Humulești la Folticeni”, De la cireșe la urat” au  fost foarte apreciate atât de juriu, cât mai ales de public.

Cenaclul „Haris” este un început, dar nu și un sfârșit, pentru că aici sufletul nu îmbătrânește niciodată. În cadrul acestui cenaclu, harul și munca, conștiinciozitatea, perseverența, responsabilitatea și respectul sunt cei mai buni prieteni.