Sfântul Ierarh Antim Ivireanul – mare cărturar și tipograf

Marți, 27 septembrie a.c., la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, s-a desfășurat activitatea „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul-mare cărturar și tipograf”. Activitatea se înscrie în șirul manifestărilor ce se desfăşoară în toată ţara, în anul 2016, Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Părintele Petru-Georgel Chichioacă, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române la Seminarul Teologic din Dorohoi, a prezentat în deschiderea activității motivele pentru care în Patriarhia Română anul 2016 este omagiat Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Elevii seminariști au aflat astfel că acest mare sfânt, timp de 15 ani, a întemeiat două tipografii şi a tipărit zeci de cărţi bisericeşti în limbile română, greacă, arabă şi slavonă, dovedindu-se cel mai mare tipograf al ţării noastre din secolele XVII şi XVIII. Cărţile lui s-au răspândit în toate provinciile româneşti, ajungând până în Athos, în Grecia, la Constantinopol, Ierusalim şi Sinai, în Siria şi Iviria, căci era un devotat slujitor al lui Hristos şi apărător al Bisericii Ortodoxe.

Elevii Tofan Cristian din clasa a XI-a Pastorală și Cezar Murariu din clasa a XII-a Pastorală au pregătit o serie de materiale informative pe care le-au prezentat în fața colegilor, arătând cât de important este pentru tinerii de astăzi să cunoască istoria poporului roman.

Totodată au fost prezentate și câteva aspecte despre Sf. Voievod Neagoe Basarab, prăznuit în Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la data de 26 septembrie.

(Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț)

Citatul zieli

Informează-te

Logo_Portal_Doxologia_MMB

Logo_Basilica

Logo_Trinitas_TV

Logo_Radio_Trinitas

Logo_Ziarul_Lumina

Arhivă articole

ianuarie 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031