Seminarul „Sfântul Ioan Iacob”

Seminarul Teologic din Dorohoi a luat fiinţă în anul 1923 la iniţiativa şi prin truda părintelui Dumitru Furtună, renumit profesor, folclorist şi etnograf. Seminarul purta numele mitropolitului cu a cărui binecuvântare luase fiinţă şi anume „Pimen (Georgescu) Mitropolitul”. În scurt timp de la înfiinţare şi-a căpătat supranumele de „şcoala de la răscruci”, deoarece şcolariza copiii orfani de război, precum şi copii din Basarabia şi Bucovina, prin burse înfiinţate de părintele Furtună.

În anul 1933, ca un „joc al istoriei” cum îl cataloga chiar părintele Furtună, după doi ani de subzistenţă din fonduri proprii, Seminarul îşi închidea porţile. Munca părintelui Furtună s-a distrus încetul cu încetul. Clădirea a fost trecută la Ministerul Apărării Naţionale până în anul 1952, când a fost acordată Ministerului Învăţământului, devenind casa de copii nr. 1 Dorohoi.

Reînființarea Seminarului Teologic din Dorohoi

În anul 1993, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Î.P.S. Daniel, Mitropolitul de atunci al Moldovei și Bucovinei, Seminarul dorohoian și-a redeschis porțile pentru tinerii dornici să studieze într-o școală teologică și să devină slujitori ai lui Dumnezeu.

Primul director a fost părintele Mihai Toma (1993-1995), pe atunci protopop de Dorohoi, care s-a ocupat de toate formalităţile privitoare la deschiderea şcolii și de obţinerea aprobărilor necesare de la forurile superioare. Primii ani de existență au fost încărcați cu numeroase dificultăți, în ceea ce privește condițiile de cazare, dotarea școlii, numărul de elevi și cadrele didactice. Clădirea în care își desfășura activitatea Seminarul, necesita reparații diverse, începând cu instalația de încălzire, continuând cu instalația electrică, mobilierul. Fiind şi un priceput gospodar, dar şi un om cunoscut al comunităţii, părintele Mihai Toma a început „lupta” cu  greutăţile începutului, căutând paturi, pături, vestiare, noptiere, table, bănci ș.a.

Prima sesiune de admitere fost organizată la Liceul „Regina Maria” cu sprijinul domnului profesor Ioan Puiu – directorul de atunci şi unul dintre sprijinitorii ideii de reînfiinţare a Seminarului, alături de dl. Dr. Adrian Roşca, primar ş.a. Ca primă sesiune, a fost dezamăgitoare, întrucât nu s-a completat numărul de locuri, însă la cea de-a doua sesiune de admitere din toamna anului 1993, au venit atât de mulți elevi la examen, încât a fost necesară înființarea a două clase.

Dintre primii profesori care au predat la Seminar amintim pe:

 • pr. prof. Mihai Toma;
 • pr. prof. VasilePușcașu;
 • † pr. prof. Constantin Zîză;
 • pr. prof. Vasile Acatrinei;
 • † pr. prof. Nicolae Guragata;
 • prof. Aurel Dănăilă;
 • prof. Slabu Liliana;
 • prof. Aurica Bărbosu;
 • prof. Dan Rotaru – teolog;
 • prof. Maria Sofronescu;
 • prof. Antoneta Cihodaru;
 • prof. Cornelia Şoltuzu;
 • prof. Mirela Bârgău;
 • † prof. Ioan Burlacu.

Evoluție și dezvoltare

În anul 1995, conducerea  Seminarului Teologic din Dorohoi a fost preluată de către părintele Constantin Muha, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași promoţia 1994 şi al cursurilor de Studii Aprofundate la catedra de Sistematică a Facultăţii de Teologie din Bucureşti – 1995.

În anul 1996 școala a primit denumirea Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob”. Sfântul, originar din nordul județului Botoșani – localitatea Crăiniceni – Horodiştea, comuma Păltiniş, devenea astfel ocrotitorul și patronul spiritual al Seminarului.

Încet, încet, Seminarul începea și-a creat un nume important în spectrul educațional local și zonal.

În anul 1996, cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Seminarul a primit în inventar şi folosinţă clădirile cantină şi internat, preluate de la Liceul „Gr. Ghica Vv.”.  Imediat, au fost înlocuite 86 de geamuri, iar în februarie 1997, a fost instalată centrala pe gaz metan, Seminarul devenind prima şcoală din Dorohoi cu centrală proprie.

Dacă la început, în 1993, internatul era în stare avansată de degradare, ulterior, an de an, s-au înlocuit uşi, dulapuri, ţevi etc, clădirea fiind adusă în  starea de funcţionare optimă. În 1999, după ce corul „Haris” a fost oaspetele prietenilor din Cholet-Franţa,  s-au primit prin Asociaţia Cholet-România un număr de 120 paturi metalice cu saltele, care au permis schimbarea condiţiilor de cazare. S-au primit şi câteva mese care au devenit imediat mobilier în Sala de festivităţi a Seminarului, realizată la iniţiativa PC pr. Constantin Muha în fostele ateliere de la parterul internatului.

Din noiembrie 1999, Seminarul este Centru bugetar independent, iar din ianuarie 2003 a devenit Centrul Financiar nr. 2 din Dorohoi, prin decizia nr.16 din 22.XII.2002 a Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Între 2000-2002 s-au înlocuit uşile de la intrare, aflate într-o stare avansată de uzură, cu o uşă de aluminiu şi termopan. La holurile şi băile internatului s-au montat geamuri – unele din lemn, altele din pvc dar cu sticlă termopan.

În anul 2004 s-a început renovarea exterioară a clădirii internat, definitivată în 2005, constând în schimbarea întregii tâmplării exterioare de lemn stratificat cu geam de termopan şi PVC cu geam termopan, tencuirea cu praf de piatră a pereţilor şi vopsirea caramizilor aparente.

În 2008, prin eforturile financiare proprii, dormitoarele au fost dotate cu mobilier corespunzător, asigurând elevilor condiții optime de cazare. În același timp, în luna decembrie 2010 s-a reuşit achiziţionarea unei noi centrale termice pentru internatul Seminarului, înlocuind-o pe cea din 1997.

Între anii 2004-2009, Seminarul dorohoian a accesat, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Botoşani şi cu sprijinul Patriarhiei Române un proiect de reabilitare finanţat de Guvernul României şi Banca Mondială.

În anul 2009  a fost dată în folosinţă noua clădire  şcoală, cuprinzând 6 săli de clasă, un laborator de informatică, spaţii administrative şi sanitare, precum şi Paraclisul, necesar desfăşurării practicii liturgice a elevilor seminarişti. Paraclisul poartă hramul „Sfântul Ioan Iacob”, care este ocrotitorul și patronul spiritual al școlii. Clădirea are sursă proprie de încălzire, adăugându-se ca patrimoniu al şcolii alături de clădirile internat şi cantină.

Din anul 2009, Seminarul a preluat ca structură Grădiniţa cu program normal nr. 4 din Dorohoi, iar din 2011 a fost preluată şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 6.

Pe 18 martie 2014 au avut loc manifestările prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea Seminarului şi 20 de ani de la reînfiinţare. La eveniment au fost prezenți Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, P.S. Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, episcop vicar patriarhal, dl. academician Alexandru Zub, dl. prof. univ. Gheorghe Macarie, vicepreședinții Consiliului Județean dl. ec. Gheorghe Sorescu și dl ing. Paul Ioan Pavăl, dl. ing. Dorin Alexandrescu primarul orașului Dorohoi, dl. ec. Constantin Bursuc – viceprimar al orașului Dorohoi, dna. Otilia Luca – inspector școlar adjunct al ISJ Botoșani, pr. Prof. Petru Georgel Chichioacă – inspector pentru disciplina Religie, d-na prof. Paula Gavriluță – inspector pentru învățământ preșcolar, dl. Corneliu Muha – consilier economic al MMB și manager general al editurii „Sf. Mina” din Iași, foști inspectori școlari generali ai ISJ Botoșani și foști primari ai orașului Dorohoi, reprezentanți ai autorităților locale, oameni de afaceri, profesori care au predat în decursul timpului la Seminar, absolvenți ai Seminarului și mulți alții. În Paraclisul „Sf. Ioan Iacob” s-a săvârșit în sobor, o slujbă de mulțumire și slujba de pomenire a ctitorilor Seminarului. Manifestările au continuat în Sala de festivități cu vernisarea expoziţiei fotografice „Seminarul Teologic Dorohoi – Şcoala de la Răscruci în 90 de cadre de ieri și de azi”, realizată de Pr. Crețu Vasile Ionuț, Consilier educativ. În Sala Teatrului a  urmat lansarea cărţilor „Seminarul Teologic Dorohoi – Trecut şi Prezent – File de monografie“ şi „Restituiri – fragmente din opera teologică a părintelui Dumitru Furtună“.

Pe 2 octombrie 2014 a fost inaugurat și sfințit Cabinetul Şcolar nr. 1 din Dorohoi, amplasat în sediul Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 6 – structură a Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi.

Începând cu data de 1 septembrie 2020, postul de director al Seminarului a fost ocupat de părintele profesor Petru-Georgel Chichioacă.

Pe 15 octombrie 2020, Părintele Constantin Muha, fost Director al Seminarului dorohoian și Inspector pe disciplina religie ortodoxă în cadrul IȘJ Botoșani, s-a mutat la Domnul, fiind internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, ca urmare a complicațiilor produse de infectarea cu virusul SARS-Cov-2. Începând cu 1 septembrie 2020, părintele a ocupat, pentru scurtă vreme, funcția de Inspector școlar pe disciplina Religie ortodoxă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

În februarie 2022 s-au finalizat lucrările de pictură în Paraclisul Seminarului. În anul 2017, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei și prin purtarea de grijă a părintelui director Constantin Muha (+2020), s-a realizat aproape jumătate din pictură, lucrările fiind apoi sistate din lipsă de fonduri. În perioada noiembrie 2021-februarie 2022 pictura a fost finalizată, la inițiativa și prin strădania părintelui director Petru-Georgel Chichioacă, cu sprijinul Primăriei Dorohoi și a unor creștini generoși. Pictura, în stilul neobizantin, tehnica „al secco”, a fost realizată de soții Gabriela și Sabin Drinceanu din Iași.

Corpul profesoral  este format din cadre didactice tinere, bine pregătite și foarte motivate. Munca în echipă, colaborarea permanentă și perfecționarea continuă sunt ca un slogan, pentru toate cadrele didactice care depun toate eforturile pentru ca elevii să primească noi cunoștințe în permanență.

Mândria cadrelor didactice o reprezintă absolvenții pe care i-a dat Seminarul în cei 30 de ani de la reînființare. Dintre aceștia, cei mai mulți au devenit preoți, slujind lui Dumnezeu la Sfintele altare, iar alții și-au îndreptat pașii spre alte domenii de activitate. Alte realizări se constituie în rezultatele de la olimpiade şi concursuri, proiecte Comenius, festivaluri, spectacole, colaborări cu alte instituţii de cultură etc.

Citatul zilei

Informează-te

Logo_Portal_Doxologia_MMB

Logo_Basilica

Logo_Trinitas_TV

Logo_Radio_Trinitas

Logo_Ziarul_Lumina

Arhivă articole

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728