Seminarul „Sf. Ioan Iacob”

Seminarul Teologic din Dorohoi a luat fiinţă în anul 1923 la iniţiativa şi prin truda părintelui Dumitru Furtună, renumit profesor, folclorist şi etnograf. Seminarul purta numele mitropolitului cu a cărui binecuvântare luase fiinţă şi anume „Pimen (Georgescu) Mitropolitul”. În scurt timp de la înfiinţare şi-a căpătat supranumele de „şcoala de la răscruci”, deoarece şcolariza copiii orfani de război, precum şi copii din Basarabia şi Bucovina, prin burse înfiinţate de părintele Furtună.

În anul 1933, ca un „joc al istoriei” cum îl cataloga chiar părintele Furtună, după doi ani de subzistenţă din fonduri proprii, Seminarul îşi închidea porţile. Munca părintelui Furtună s-a distrus încetul cu încetul. Clădirea a fost trecută la Ministerul Apărării Naţionale până în anul 1952, când a fost acordată Ministerului Învăţământului, devenind casa de copii nr. 1 Dorohoi.

Reînființarea Seminarului Teologic din Dorohoi

În anul 1993, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Î.P.S. Daniel, Mitropolitul de atunci al Moldovei și Bucovinei, Seminarul dorohoian și-a redeschis porțile pentru tinerii dornici să studieze într-o școală teologică și să devină slujitori ai lui Dumnezeu.

Primul director a fost părintele Mihai Toma (1993-1995), pe atunci protopop de Dorohoi, care s-a ocupat de toate formalităţile privitoare la deschiderea şcolii și de obţinerea aprobărilor necesare de la forurile superioare. Primii ani de existență au fost încărcați cu numeroase dificultăți, în ceea ce privește condițiile de cazare, dotarea școlii, numărul de elevi și cadrele didactice. Clădirea în care își desfășura activitatea Seminarul, necesita reparații diverse, începând cu instalația de încălzire, continuând cu instalația electrică, mobilierul. Fiind şi un priceput gospodar, dar şi un om cunoscut al comunităţii, părintele Mihai Toma a început „lupta” cu  greutăţile începutului, căutând paturi, pături, vestiare, noptiere, table, bănci ș.a.

Prima sesiune de admitere fost organizată la Liceul „Regina Maria” cu sprijinul domnului profesor Ioan Puiu – directorul de atunci şi unul dintre sprijinitorii ideii de reînfiinţare a Seminarului, alături de dl. Dr. Adrian Roşca, primar ş.a. Ca primă sesiune, a fost dezamăgitoare, întrucât nu s-a completat numărul de locuri, însă la cea de-a doua sesiune de admitere din toamna anului 1993, au venit atât de mulți elevi la examen, încât a fost necesară înființarea a două clase.

Dintre primii profesori care au predat la Seminar amintim pe:

 • pr. prof. Mihai Toma;
 • pr. prof. VasilePușcașu;
 • † pr. prof. Constantin Zîză;
 • pr. prof. Vasile Acatrinei;
 • † pr. prof. Nicolae Guragata;
 • prof. Aurel Dănăilă;
 • prof. Slabu Liliana;
 • prof. Aurica Bărbosu;
 • prof. Dan Rotaru – teolog;
 • prof. Maria Sofronescu;
 • prof. Antoneta Cihodaru;
 • prof. Cornelia Şoltuzu;
 • prof. Mirela Bârgău;
 • † prof. Ioan Burlacu.

Evoluție și dezvoltare

Încet, încet, Seminarul începea să-și creeze un nume important în spectrul educațional local și zonal.

În anul 1995, conducerea  Seminarului Teologic din Dorohoi a fost preluată de către părintele Constantin Muha, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași promoţia 1994 şi al cursurilor de Studii Aprofundate la catedra de Sistematică a Facultăţii de Teologie din Bucureşti – 1995.

În anul 1996 școala a primit denumirea Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob”. Sfântul, originar din nordul județului Botoșani – localitatea Crăiniceni – Horodiştea, comuma Păltiniş, devenea astfel ocrotitorul și patronul spiritual al Seminarului.

Baza materială

În anul 1997 cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, respectiv a d-lui prof. Corneliu Picealcă – Inspector Şcolar General, a doamnei ec. Rodica Roşca – contabil şef şi a d-lui Dumitru Huţanu – jurist, Seminarul primeşte în inventar şi folosinţă clădirile cantină şi internat, preluate de la Liceul „Grigore Ghica Vv.”. Starea deja schimbată a internatului, suportă în continuare schimbări în bine. În 1996 au fost schimbate 86 de ochiuri de geam  (140×70 cm) până atunci sparte. În 1997, luna februarie, a fost montată centrala pe gaz metan, Seminarul devenind prima şcoală din Dorohoi cu centrală proprie, fapt ce a permis economii serioase la bugetul alocat căldurii şi avantaje mari la programul de căldură şi apă caldă menajeră pentru elevi.

Între anii 2004-2009, Seminarul dorohoian a accesat, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Botoşani, respectiv cu acordul domnilor Inspectori Generali   Prof. Dr. Constantin Manolache şi Prof. Horia Alexandu Sorin Negrescu, dar şi cu sprijinul Preafericitului Părinte Dr. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, un proiect de reabilitare finanţat de Guvernul României şi Banca Mondială. Totul a început în februarie 2004, când la Seminarul dorohoian a poposit o echipă de lucru, condusă de dl. Aurel Murariu, coordonator regional de proiect în cadrul Programului Băncii Mondiale de reabilitare a învăţământului, echipă trimisă de dl. Nicolae Postăvaru şef UMP în cadrul MEC de atunci. În urma consultărilor s-a decis demararea procedurilor de întocmire a documentaţiei pentru clădirea nouă ce urma să cuprindă 8 săli de clasă, un paraclis, birouri, holuri, spaţii sanitare etc.

Prin ISJ Botoşani s-au trimis la Bucureşti dosarele cu actele necesare, s-au demarat prin UMP a MEC licitaţiile pentru proiectare, apoi pentru execuţie. La un moment dat, din cauza unor probleme tehnice, componenta C3 din care făcea parte Seminarul Dorohoi alături de Liceul Ştefăneşti şi Liceul de Ştiinţe ale Naturii Botoşani (fostul Liceu Sanitar) a pierdut finanţarea. Au fost clipe de totală deziluzie şi regrete. Dar Sfăntul Ioan Iacob a lucrat cum a ştiut mai bine şi la o problemă similară de cădere de la finanţare a unei alte componente din program, componenta C 3 a fost repusă pe finanţare la insistenţa d-lui Aurel Murariu, cu aprobarea doamnei Mirela Dârstaru- noua şefă a UMP din cadrul MECT, în 2005.  La proiectare au existat rezerve faţă de spaţiul pentru paraclis, sub rezerva nefinanţării din banii BM a unui spaţiu liturgic. Totuşi s-a dovedit bunăvoinţă din partea celor abilitaţi, explicându-li-se că este un spaţiu unde elevii seminarişti fac practica liturgică, putând fi asimilat ca laborator. Astfel s-a ajuns la performanţa de a fi singura şcoală din ţară dintre sutele construite prin acest program, care a avut finanţare pentru un paraclis. Execuţia a fost asigurată de firma S.C. „Nova Construct” din Iaşi condusă de dl. Dionisie Simionescu (decedat în 2010) – acţionar majoritar, împreună cu firma S.C. „Sigma Aps” condusă de dl. ing. Paul Aghiniţei – tot din Iaşi. Cu siguranţă în tot acest demers am fost „monitorizaţi” de Sf. Ioan Iacob, prietenul şi ocrotitorul nostru, paraclisul fiindu-i dedicat prin hramul din 5 august al fiecărui an din 2009 încoace, când invităm toţi prietenii, colaboratorii şi binefăcătorii Seminarului să se împărtăşească din bucuria realizărilor noastre.

De fapt ideea unui paraclis a existat mai demult, el fiind improvizat la parterul internatului, într-un fost dormitor şi apoi sală de clasă. Spaţiul fiind de aşa natură conceput, a permis instalarea unei catapetesme din mătase iniţial, înlocuită în timp cu una din lemn de cireş, sculptată de dl. Ioan  Achiţei din Nemţişor – Neamţ, tatăl elevului seminarist Achiţei Iustin (promoţia 2000-2005).

În anul 2009  a fost dată în folosinţă noua clădire  şcoală cuprinzând 6 săli de clasă, un laborator de informatică, spaţii administrative şi sanitare, precum şi  un paraclis necesar desfăşurării practicii liturgice a elevilor seminarişti.

În acest paraclis, începând din 25 ianuarie 2009, după vizita  Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, se slujeşte Sfânta Liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare.

Mă bucur că suntem aici[…] şi mă bucur pentru că este prima Sf. Liturghie săvârşită aici, pentru că dacă s-a slujit pentru prima oară,  înseamnă că de astăzi înainte  oraşul acesta, are încă un susţinător, adică încă un altar, adică încă un turn de apărare, un stâlp care susţine localitatea[…] pentru că orice Sfântă Liturghie săvârşită într-o biserică, înseamnă o mână aşezată de Dumnezeu asupra acelei localităţi.[…] Mă bucur să pătrund pentru prima dată în acest aşezământ teologic.[…] Să avem în primul rând gând de mulţumire către  Dumnezeu pentru aceasta şi după aceea că s-a împlinit această frumoasă lucrare.

[…] Evanghelia de astăzi, ne spune nouă slujitorilor şi viitorilor slujitori cum trebuie să fie păstorul cel bun – să dea păşune oilor, să le cunoască,  să-l doară inima de oi şi să-şi pună viaţa pentru ele.[…] Rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească osteneala şi dărnicia celor care într-o formă sau alta, au ajutat ca acest aşezământ teologic să prindă un frumos contur.” (Fragment din cuvântarea rostită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei în 25 ianuarie 2009, în paraclisul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi.)

Paraclisul poartă hramul „Sfântul Ioan Iacob”, care este ocrotitorul și patronul spiritual al școlii. Clădirea are sursă proprie de încălzire, adăugându-se ca patrimoniu al şcolii alături de clădirile internat şi cantină.

Citatul zilei

Informează-te

Logo_Portal_Doxologia_MMB

Logo_Basilica

Logo_Trinitas_TV

Logo_Radio_Trinitas

Logo_Ziarul_Lumina

Arhivă articole

septembrie 2022
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930