Cantina

Cantina Seminarului situată pe str. G. Enescu- preluată de la Liceul „Gr. Ghica Vv.” a suportat numeroase îmbunătăţiri prin repetate intervenţii pentru schimbarea aspectului interior şi exterior. Era o sală veche de prin 1950, fostă sală de sport, devenită cantină care să răspundă la nevoile liceului sus amintit.

Alimentarea plitei mari cu plăci de fontă se făcea cu ţiţei (CLU) din bazinul aflat în curtea cantinei. Iarna era un adevărat chin să scoţi ţiţeiul cu găleata deoarece pompa manuală se bloca din cauza congelării combustibilului pe ţeavă, să-l urci în bazinul interior din camera alăturată cantinei de unde curgea apoi prin cădere, asta în cazul cel mai fericit. Apoi era problema injectorului legat la 380 volţi, care arunca ţiţeiul pe lungimea interioară a plitei, încălzind plăcle de fontă. Acesta se înfunda deseori din cauza gunoaielor din CLU. Când nu era curent, alimentarea plitei se făcea cu lemne tăiate la metru, ceea ce ducea la prelungirea perioadei de preparare a hranei şi întârzierea orei de masă pentru elevi. Am avut şi aici bucuria de a fi ajutaţi de oameni cu suflet mare şi multă bunăvoinţă. Părintele Ştefan Sardeni de la Moineşti, în calitate de tată al elevului Sardeni Bogdan (promoţia 1996-2001) a insista pe lângă directorul de atunci al „Petrom- extracţie”- Moineşti pentru acordarea unei cantităţi de CLU pentru cantina Seminarului. Rezultatul s-a concretizat în două cisterne de câte 10 tone cu CLU de cea mai bună calitate care au însemnat uşurarea condiţiilor de la cantină, pe tot procesul de folosire.

Între anii 1999-2004 prin strădania d-lui Neculai Aboaice – administrator, clădirea a suportat mai multe intervenţii care au dus la rezolvarea problemei tavanului care mereu crăpa, s-au schimbat geamurile de lemn vechi şi scorojite cu altele din pvc şi sticlă termopan, s-a montat faianţă nouă în bucătărie, s-au făcut dulapuri rezistente, s-au cumpărat chiuvete şi mese din inox,s-au reparat sobele, s-au adăugat biroul administratorului şi mica sală de protocol, s-a extins suprafaţa beciului şi a clădirii de la suprafaţa acestuia etc. Dânsul venea din cadrul armatei, fiind foarte priceput la tot ce însemna construcţie şi nu numai.

După construirea sălii de sport de la „Gr. Ghica” a apărut o problemă majoră la structura de rezistenţă, clădirea mişcându-se către panta dinspre sala de sport, fiind afectată pânza freatică.  O altă provocare mare şi dificilă, o altă povară pe umerii directorului şi ai noii administratore d-na Mihaela Axinte, deasemenea venită tot din cadrul armatei. Cu sprijinul firmei „Palazzo Real” s-a realizat cămăşuirea de jur-împrejur a clădirii şi stabilizarea ei prin turnarea unui contrafort imens la baza dinspre sala de sport. Toate s-au făcut prin suportarea în cea mai mare parte a cheltuielilor din fondurile proprii, pe lângă banii puţini disponibili de la  bugetul local.

Odată cu intrarea în UE în 2007, ANSVSA Botoşani a impus modificarea spaţiului existent al cantinei prin compartimentare şi  reamenajare, altfel riscam să fie închisă cantina. Ni se dădea ca soluţie, servirea mesei de către elevi la un restaurant din oraş.  Doar că preţul ar fi fost dublu, ceea ce ar fi dus la abandonul în masă al elevilor din cauza preţurilor, marea lor parte fiind de departe de Dorohoi. Degeaba am explicat noi că abia s-a intrat ăn UE şi să ne mai lase timp pentru amenajările solicitate. S-a dat totuşi un răgaz din aprilie până în ocrtombrie.

Ce a urmat e de domeniul fantasticului acum.  Atunci era o povară imensă pe umerii directorului şi ai d-nei adminstrator. Tot cu sprijinul firmei de construcţii S.C. „Palazzo Real” administrată de dl. Dinu Surugiu şi responsabil de lucrare fiind dl. Vasile Păduraru, al firmei S.C. „Batcom”- administrator dl. Gheorghe Băetu, al firmei S.C. „Eldomar”, administrată de dl. Prof. Dumitru Hrimiuc, al firmei S.C.”Mira Com” – administrator d-na Mariana Mirăuţă, s-a început cursa contra-cronometru  pentru rezolvarea cerinţelor impuse de cei de la ANSVSA Botoşani. Din iunie când s-a încheiat şcoala şi până în octombrie 2007 s-au făcut investiţii de 90.000 lei, o sumă colosală având în vedere bugetele aprobate pentru acel an.  Bineînţeles că totul s-a făcut pe datorie, cei mai sus menţionaţi aşteptându-ne cu banii multă vreme. S-au făcut compartimentările de rigoare pentru camerele de carne, zarzavaturi, ouă şi brânză, cămara, camera de debarasare şi spălare a veselei, camera de distribuire a hranei, s-au dărâmat sobele vechi şi ineficiente., s-a faianţat toată sala de mese. A ajutat Dumnezeu să avem ceva bani rămaşi în cont la încheierea anului şcolar, bani cu care am achiziţionat două plite moderne pe gaz metan, mese noi de inox, chiuvete cu robinete speciale, set de  blaturi speciale pentru felurite alimente, maşină de curăţat cartofi şi un robot industrial, toate ajungând la cca 20.000 lei.

Şi pentru ca totul să fie în regulă şi modern, am apelat la bunăvoinţa şi înţelegerea d-lui ing. Sergiu Lungu- primar 2004-2008, care a aprobat suma de 30.000 lei pentru montarea de gaz metan la cantină. Unde să alergăm? Suma părea mare, dar o firmă din Botoşani ne-a făcut calculele doar pentru reţeaua de gaz şi cea interioară de calorifere şi abia ajungeau banii. Am ajuns la dl. Constantin Curcă, patron al firmei S.C. „Cibocaz” Botosani, care auzind că e vorba de Seminarul Teologic a făcut să încapă şi centrala de 50 kw în aceşti bani.  Şi uite aşa ne-am procopsit cu o cantină care acum este  utilată cu toate cele necesare, corespunzătoare cerințelor actuale: sală de mese, veselă, mobilier, spații de depozitare, cameră frigorifică, plite pe gaz metan, cuptoare electrice, centrală termică ş.a., permiţând servirea mesei pentru elevi într-un  singur schimb pe cele 120 de locuri disponibile.

În luna iunie 2013 s-au primit pentru cantina de la Seminar o plită electrică, rafturi din inox ş.a., iar pentru  cantina de la Grădiniţa cu PP nr. 6 Dorohoi, structură a Seminarului- o plită pe gaz metan de la Asociaţia Cholet-România din oraşul Cholet-Franţa, oraş înfrăţit cu Dorohoiul din 1990. La cantină servesc masa şi copiii de la alte licee, de la clasele Step-by-Step de la Şcoala nr. 5 „Spiru Haret” Dorohoi ca şi un număr de bătrâni din Dorohoi. Ocazional, la cerere, servesc masa muncitorii de la diverse firme care lucrează temporar în zona Dorohoi. De asemenea cantina asigură servirea mesei pentru participanţii la festivalul de muzică uşoară „Mărţişor dorohoian” organizat de Primăria Dorohoi– în  luna februarie a fiecărui an( 40-50 de persoane), la festivalul naţional de muzică populară „Mugurelul” „  – în luna iunie a fiecărui an de 9 ani încoace(500-600) persoane, ca şi pentru cei veniţi la Dorohoi cu alte prilejuri oficiale sau de suflet. Am sponsorizat cu masă participanţii la festivalul „Păstorel Teodoreanu”, la turneul „Scriitori botoşaneni pe plaiurile natale”- cu invitaţi din străinătate, colaboratorii din cafrul proiectelor Comenius ale Seminarului şi Primăriei Dorohoi, actorii şi meşteşugarii veniţi la Casa de Cultură a Municipiului Dorohoi ş.a.

La fiecare din cele două hramuri – de iarnă şi de vară – servesc aici masa cei peste 100 de invitaţi la sărbătorile şcolii.

În 2010 angajaţii şi o parte din elevii noştri (cei cu domiciliul în Dorohoi) au muncit din greu pentru a oferi hrană celor aproape 150 de sinistraţi din cauza inundaţiilor, cazaţi la internatul Seminarului, dar şi celor de pe străzile afectate de inundaţii. S-a colaborat atunci cu Direcţia de Asistenţa Socială a Primăriei Dorohoi şi cu Asociaţia „Sarepta” Dorohoi pentru o mai bună coordonare a activităţii. De asemenea am participat alături de preoţii din zonă şi de cei veniţi de departe – preoţi şi laici- la distribuirea ajutoarelor către cei aflaţi atunci în mare nevoie. În luna iulie 2013, la solicitarea Asociaţiei „ASTRA”- Dispărţământul Iaşi – coordonat de d-na prof. Areta Moşu am acordat cazare şi masă gratuit pentru 23 de copii şi profesori de la o şcoală românească veniţi din Transnistria. Ei au primit şi cărţi de rugăciune, de cultură generală ş.a. din partea corpului didactic al Seminarului. Tot în vara acestui an şi curtea interioară a cantinei a fost amenajată din fondurile proprii, incinta constituindu-se  într-un ambient deosebit.

Citatul zilei

Informează-te

Logo_Portal_Doxologia_MMB

Logo_Basilica

Logo_Trinitas_TV

Logo_Radio_Trinitas

Logo_Ziarul_Lumina

Arhivă articole

octombrie 2022
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31