Aleph

Proiectul a fost iniţiat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Sectorul Învăţământ condus de Preacuviosul Arhim. Drd. Hrisostom Rădăşanu, în colaborare cu Fundaţia Varlaam Mitropolitul, Portalul Doxologia.ro, Centrul de Dezvoltare şi Inovare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Seminariile Teologice din Arhiepiscopia Iaşilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan.

Grupul Aleph este un for reprezentativ al  proiectului care centralizează toate cluburile formate în cadrul seminariilor teologice. Sloganul grupului „Aleph”este următorul: „Dă glas pasiunii tale” și reprezintă un îndemn al culturii talentului cu care au fost înzestrate .

Cluburile „Aleph” din cadrul Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” au luat fiinţă în luna octombrie a anului 2012, în urma participării a patru elevi din fiecare seminar la Şcoala de vară „Varlaam Mitropolitul” de la Miclăuşeni în luna iulie, unde s-au format ateliere de lucru în echipă pentru argumentarea si dezbaterea unor opinii.

Scopul acestor cluburi este acela de a ne ajuta pe noi, elevii, să dăm glas pasiunii noastre, să ne exprimăm părerile și ideile referitoare la un subiect în cadrul unui colectiv.

În prezent în seminarul nostru avem cluburi de literatură, de jurnalism,de muzică folk  și de teatru.

Dintre realizările cluburilor „Aleph” la nivelul școlii amintim:

  • Reeditarea revistei „HARIS” în luna iunie a anului 2013;
  • Publicarea a două volume de creații literare ale membrilor: „Picături de sidef” și „Muguri de lumină”;
  • Concerte de colinde în colaborare cu alte coruri;
  • Numeroase scenete de teatru în colaborare cu cenaclul HARIS.

Totodată, elevii seminariști participă la concursuri și olimpiade școlare, locale, județene sau naționale, obținând numeroase premii sau mențiuni. Toate acestea  dau un imbold elevilor și profesorilor de la catedră deopotrivă, astfel încât evoluția școlii se face simțită permanent.

Începând cu anul şcolar 2010 – 2011 Seminarul dorohoian a înființat o clasă de Filologie bilingv – specializarea română – engleză, pe filieră Teoretică, cu avizul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar ( ARACIP) – Hotărârea nr. 16 din 8 decembrie 2008 şi ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării  nr. 5383 din 30 septembrie 2009.

Clasa este în regim de externat, elevii neavând obligativitatea  de a locui în internat şi a servi masa la cantină  (condiţii  obligatorii doar pentru elevii de la Teologie Pastorală). Este o clasă mixtă – băieţi şi fete. Cei care sunt mai de departe locuiesc în internat şi servesc masa la cantină. Între anii 2011-2013, la acest profil a fost înfiinţată o clasă în care au studiat 22 de copii în cadrul programului SCAN – „Salvaţi Copiii de Abandon şi Neintegrare”, program iniţiat de Universitatea „A.I.Cuza” din Iaşi în colaborare cu Universitatea din Copenhaga – Danemarca şi Curtea Regală Daneză, fondurile pentru cuantumul de masă, cazare, cursuri after-school şi out-door fiind asigurate prin POSDRU. A fost o experienţă benefică pentru toţi cei implicaţi – elevi, părinţi, profesori, permiţănd o cunoaştere aprofundată a realităţilor din societatea românească contemporană, cu greutăţile întâmpinate de copiii de la sate în vederea accederii la învăţământul liceal. Toată lumea a beneficiat de cursuri în cadrul proiectului.

În fiecare an pe data de 30 ianuarie, are loc Hramul de iarnă al școlii, atunci când sunt serbați Sfinții Trei Ierarhi, patronii și ocrotitorii școlilor teologice; pe data de 5 august, Seminarul Teologic Liceal din Dorohoi serbează hramul de vară – Zilele Sf. Ioan Iacob, patronul spiritual al seminarului.

Întreaga activitate a Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan iacob” din Dorohoi este prezentată și pe internet, pe site-ul  www.seminaruldorohoi.ro, precum și pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/seminaruldorohoi.

Citatul zilei

Informează-te

Logo_Portal_Doxologia_MMB

Logo_Basilica

Logo_Trinitas_TV

Logo_Radio_Trinitas

Logo_Ziarul_Lumina

Arhivă articole

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728